CEI 015 | Sonic Surf City, Beach Bop

Review Information
Publication Sound Affects, No 8, Summer 1990  
Reviewer John L Byström
Grade 5 of 5
 
Review
I en klassisk understatement-recension i SA #5 förutspådde jag världsdominans för Sonic Surf City inom ett år. Nu är vi snart där - och med »Beach Bop« kommer alla löften och förhoppningar att infrias.
 
Efter EP:n »Let's Go Surfin« utnämnde jag Ola "Woody" Hermanson till låtskrivargeni och det är ett epitet de sex sångerna på den nya mini-LP:n inte får mig att rucka en millimeter på - i så fall ytterligare ett snäpp i riktning mot det gudomliga...
 
Det enda Woody lider av - trots att han gått runt på Pekings gator och torg och utropat sig själv till snille - är paradoxalt nog bristande självförtroende. Hur ska man annars förklara att han alltid envisas med att lägga en cover först på Surfarnas skivor? På »Let's Go Surfin« var det »Surf City« som fick se sig lämnad i dammet efter de övriga spåren, och på »Beach Bop« är det »Little Honda« som utsätts för den nesan.
 
Även om denna Beach Boys-tolkning naturligtvis är lysande vill jag inte ens nämna den vidare, utan hoppar direkt till andra spåret, »Summer Is Fun« (lägg märke till titelns likhet med Barracudas bästa låt!). Och får en tår i ögat när Nina Pasadenas änglalika stämma svingar sig mot höjderna i den briljanta refrängen. Magi... Underbart är kort heter det och det gäller i allra högsta grad för dessa två minuter.
 
Sedan leker Woody doo wop-sångare i tio sekunder innan Hot Rod Andersson och Tom Tom Wilson tröttnar på fånerierna och brakar in i hundraåttio - »Surfin Kitty« lämnar mig helt andlös. Liksom »Hot Rod Candy«, med sina dödsfräcka orgelinpass och trumstopp - Sonic Surf City är så löjligt bra att bara sitter och skrattar och gråter om vartannat, helt oförmögen till normal mänsklig verksamhet.
 
När jag till slut tagit mig samman och vänt på plattan hittar jag en förtjusande sång vid namn »Summer Love«. Och hur bra den än är (och hur mycket det än smärtar mig) måste jag dock reservera mig en aning - detta är uppenbarligen en Persuaders-låt (ett av Woodys smärre sidoprojekt) och passar inte riktigt in här. Även om den som vanligt är fenomenal - och med ett verkligt inspirerat gitarrsolo!
 
Skivan avslutas dock värdigt med en äkta Sonic Surf-rökare, »Surf Twist«. Här måste jag återigen passa på att ge den kongeniale producenten Micke Gustafsson i Klippan en eloge - med mindre Brian Wilson dyker upp i studion (om ens då) lär inte Sonic Surf City kunna låta bättre än de gör på sitt senaste monument över livets små glädjeämnen.
 
3 great guys (and a girl), 3 great chords, 6 great songs - vad mer kan man begära? Köp två ex av den här skivan - det första kommer att vara utnött innan sommaren är slut. Köp tre föresten, och bär alltid ett med er - ifall ni skulle bli strandsatta på den poverbiala öde ön.
 
»Beach Bop« är lika livsnödvändig som luften du andas och vattnet du surfar på. Punkt.
 
Copyright  ©  Sound Affects Tidnings AB